Wat denken de Japanse vrouwen van onze wijnen ?
In de eerste week van februari 2015 vond in Tokyo de “Sakura Japan Women’s Wine Awards 2015” plaats. 340 Japanse dames, waaronder sommeliers, zakenvrouwen en journalistes, beoordeelden 2900 wijnen vanuit de hele wereld, waaronder enkele wijnen van Karpatska Perla. Het verdict : zowel onze al met medailles overladen Jagnet Muller-Thurgau als de Varieto Blaufrankisch werden bekroond met Goud+Onderscheiding! Een “gewone” gouden medaille ging naar de Muscat Moravsky. Karpatska Perla was afgetekend de meest bekroonde Slovaakse wijnbouwer in deze Japanse competitie.
Resultaten Slovaakse wijnen Vinalies Internationales 2016
Ieder jaar komt de beau monde van de hele wereld bij elkaar in Parijs. De te winnen prijzen zijn niet de minste. De medaillewinnaars worden opgelijst in een officieuze “top 1000 van de beste wijnen ter wereld”. Hoe verging het de Slovaken ? Zéér goed! 55 wijnen vielen in de prijzen op een totaal van 1024. En natuurlijk was Karpatska Perla er bij! De volledige lijst is hier te vinden.
Bubbels in Slovakije – Deel 2, hoe het echt gebeurde
De eerste wijnbouwer in Europa buiten Frankrijk waar mousserende wijn werd gemaakt naar het het originele Franse recept was inderdaad in Bratislava. De organisatie werd opgericht door Johann Fischer en Michael Schönbauer in 1825. Bratislava werd de bakermat van mousserende wijn in Europa, na Frankrijk natuurlijk.
In 1875 verschijnt Franz Hubert als mede-eigenaar van de “champagneboer” samen met Johann Fischer. Franz is de jongere broer van Johann Evangelist Hubert, de legendarische stichter. De familie Hubert kocht het hele bedrijf over van Johann Fischer in 1877. Slechts 5 jaar later stierf hij, in 1882, op 33-jarige leeftijd na een ernstige ziekte. Zijn vrouw Pauline, bekend van dezelfde legende, nam het management over. Pauline was een ijverige dame en ontwikkelde het bedrijf in alle opzichten.
Hubert JE, de marktleider van de bubbels in Slovakije, onderging een diepgaande en lange ontwikkeling sinds het einde van WW2. Het werd een dochteronderneming van het Duitse Henkell & Co op 1 januari 2002.
Bubbels in Slovakije – Deel 1, de legende
Lang geleden was er een jonge Franse soldaat genaamd Johann Evangelist Hubert, afkomstig uit de Champagne streek. Johann raakte gewond tijdens de mislukte expeditie van Napoleon naar Rusland. Op zijn terugweg naar huis herstelde hij in een militair ziekenhuis in de stad Pressburg, vandaag gekend als Bratislava. Hij werd er verzorgd door de mooie verpleegster Paulina. Ze werden natuurlijk verliefd op elkaar en trouwden. De jonge Johann Hubert was niet alleen betoverd door de mooie Paulina, maar ook door de hoge kwaliteit van de lokale wijnen. Omdat hij vertrouwd was met de geheimen van de champagne productie, besloot hij om in Slovakije een mousserende wijn te maken volgens dit principe. Dat lukte bijzonder goed! Het wijnhuis Hubert ontstond in 1825. In die tijd was het de allereerste productie buiten Frankrijk die “champagne” vervaardigde met behulp van het origineel Frans recept.
Nicholas Pálffy
Wie is de toch die besnorde man die onze schuimwijnen vereert met zijn afbeelding?
Het is niemand minder dan Graaf Nicholas Pálffy (in het Hongaars : Miklos Pálffy ) en werd geboren in 1552 in Csabrag in zuid Slovakije.
Nicholas Pálffy en zijn familie stonden voor de strijd tegen de Turken en het verdedigen van het Koninkrijk van Hongarije. Nicholas Pálffy wordt beschouwd als een van de meest waardevolle militaire leiders van de Hongaarse geschiedenis.
De familie Palffy was in de 16de eeuw al een adellijke familie en zou dat nog vele eeuwen blijven. Inzake rijkdom en invloed op sociaal, politiek, cultureel en architecturaal vlak valt deze familie te vergelijken met het bij ons beter bekende geslacht “de Medici”.
Onze Miklos is dus al van bij zijn geboorte met zijn gat in de boter gevallen en bracht zijn jonge jaren door aan het hof van Wenen waar toen Rudolf von Habsburg zetelde.
Hij reisde samen met Rudolf door heel Europa en sprak al snel 5 talen. Hij werd ook een expert in militaire tactieken en kastelenbouw.
De adellijke Maria Frugger werd zijn vrouw in 1583. Nicholas kon ook met het niet-militaire degen aardig overweg. Het koppel kreeg 8 kinderen.
In 1584 was Palffy de opperbevelhebber van het fort van Komarom aan de Donau. In die functie begon hij aan zijn reeks heldendaden! Hij versloeg eerst met zijn leger de pasja van Boeda en vernietigde dit 20.000 man sterk Turkse leger.
Na deze overwinning kreeg Nicholas de smaak pas echt te pakken en hakte in de jaren nadien het ene Turkse leger na het andere in de pan. Hij verdreef de Turken helemaal van de Hongaarse bodem. In 1594 kreeg hij felicitaties van de Paus Clemens VIII voor zijn moed en voor het verdrijven van de Islam ten voordele van het Christendom.
In 1598 volgde de kers op de militaire taart met de bevrijding van Gyor, een stad tussen Bratislava en Boedapest. Deze overwinning wordt in militaire kringen in 1 adem genoemd met het beste van Alexander de Grote, Hannibal en Scipio.
De militaire strateeg stierf op 48 jarige leeftijd in Cerveny Kamen (De Rode Rots, een must see als u naar Slovakije op vakantie gaat) maar zijn lichaam ligt begraven in de grote kathedraal van Sint Martin in Bratislava.
In Bratislava dragen tal van gebouwen de stempel van de Pálffy familie, waaronder de universiteitsbibliotheek.
De beeltenis van deze adellijke man staat dus op zijn plaats op de edelste der Slovaakse schuimwijnen!